2016. augusztus 1., hétfő

Ecsettartó házilag

Mivel eddig nem volt rendes (azaz teljes) ecsetkészletem tartóval, ezért már egy ideje gondot okozott számomra, hogy biztonságosan hordozni tudjam az innen-onnan beszerzett ecseteimet. Nekem ez azért fontos, mert néha  általában nagyon fáradt vagyok reggel, és ezért nincs időm otthon sminkelni, így a munkahelyemen teszem ezt meg. A táskám  egy veszélyes verem a szerencsétlen ecseteknek, így ki kellett találnom valamit.

Láttam különböző ecsettartókat a neten, de igazából egyik sem fogott meg, vagy azért mert nem tetszett a műbőr anyaga, vagy mert túl nagy volt, vagy drága ahhoz képest, hogy nem is biztos, hogy kielégíti az én igényeimet. Így hát törtem a fejem.

És kitaláltam, hogy csinálok magamnak.
A neten néztem képeket mintának, és egy vasárnapi napon az alapján csináltam egy sajátot. Íme:






Egy régi, elkopott farmer szárából kivágtam egy téglalapot. Erre rávasaltam egy vasalható bélést (ez látszik is, ez az a feketés színű anyag az ecsetek mögött). Az ecsetek segítségével (vagyis gyakorlatilag az ecsetekkel együtt) felgombostűztem az ecsettartó zsebecskéket, de az anyagokat egymásnak háttal illesztettem, és úgy hajtottam vissza. Fontos, hogy ecsetekkel együtt illesszétek fel az anyagot alul kis bugyrocskákat képezve, mert különben miután levarrtátok, nem, vagy csak nehezen fognak beleférni a vastagabb szárú ecsetek. Ezután levarrtam a zsebeket. Úgy csináltam, hogy belül a narancssárga farmer díszcérna látszódjon, kívül pedig egy olyan vékonyszálú kéket választottam, ami tökéletesen eltűnik a farmeranyagon :) (Géppel ez úgy néz ki, hogy felülre a narancsszínűt, alulra pedig a kéket fűzzük be.)

Aztán először az oldalsó védőfület körbevarrtam visszahajtogatva a széleit, hogy szép legyen, majd utána rávarrtam a zsebes alapra. Ezután ugyanezt megtettem a felső védőfüllel, és rávarrtam. Ezután a jobb oldalon egy nagy kihasználatlan kék terület tátongott, ezért oda egy másik anyagból varrtam egy oldalsó zsebet, elsősorban annak a két eszköznek a tárolására, ami a képen is látszik, másodsorban pedig fültisztító pálcikáknak, amik mindig nagyon hasznosak ha sminkelek. De mivel ezt utólag varrtam oda, nem akartam patentot varrni rá, aminek a varrása a másik oldalon látszik, ezért úgy döntöttem, hogy öntapadós tépőzárat teszek majd rá, de még lusta voltam venni, és tulajdonképpen így is szuperül működik, tehát lehet, hogy ez már így marad. A végén az összes maradék szélet visszahajtva levarrtam, és tádám.

Még annyi, hogy valszeg egy, a díszcérnával megegyező színű narancsos színű szalagot fogok rávarrni megkötőnek, vagy valamit, mert az nem volt otthon, a hobbiboltban pedig nem volt olyan, ami tetszett volna, de ami késik, nem múlik. Elég stabilak a zsebek egyébként, ebből nem eshet ki egyetlen ecset sem véletlenül :)

És ez azért jó, mert az átlagos hosszúságú ecsetek mind elférnek benne. Most pl. vettem 1-2 újat, és azok is mind belefértek. Egyedül egy Marrionaudos (talán alapozós, vagy korrektor) ecset nem fér bele, mert az iszonyú hosszú (egyszer egy reszelővel le akartam reszelni a végéből úgy 3 centit, de feladtam, mert amúgy sem használom :D), de az összes többivel kompatibilis.

Ha kedvet kaptatok, ti is megcsinálhatjátok, egyedül a bélést vásároltam meg, amiből 30 centit vettem, ami kb. 300 Ft volt, a többi cucc mind volt itthon, szóval elég költséghatékony a dolog. Ja, és akinek nincs varrógépe, vagy nem tud varrógéppel varrni, az se rémüljön meg, mert a sarkoknál, ahol nagyon vastag volt az anyag, ott én is kézzel varrtam, és látszik is, hogy milyen ronda néhol a varrás pont azért, mert olyan sok anyagréteggel kellett dolgozni, hogy egyszerűen a gép nemet mondott :D Szóval az egészet meg lehet varrni kézzel is, úgy lehet, hogy nem készül el egy nap alatt. Egyébként mivel életemben még nem csináltam ilyet, sokkal tovább tartott kitalálni, hogy hogy legyenek a zsebek, mint a tényleges elkészítés, vagyis az összevarrás.

Még egy fontos és hasznos dolog: amíg varrtok, tartsátok elöl a vasalót, ugyanis vasalóval levasalva a visszahajtott éleket sokkal könnyebb megvarrni, hiszem szépen egymásra fekszenek. Na, kb. ennyi :)

Have fun! :)

7 megjegyzés:

  1. De ügyes vagy, komolyan :) Le a kalappal :) Meg is osztom a fb-on :)

    VálaszTörlés
  2. *-* imádom... sokkal, de sokkal jobban tetszik, mint a gyári ecsettartók! Megrendelésre nem csinálsz? :DD

    VálaszTörlés
  3. Köszi Nektek, aranyosak vagytok :) Lolly hidd el, nagyon könnyű megcsinálni, semmit sem kell mérni, csak úgy szemmértékkel :) És szerintem a varratokon látszik kb, hogy mennyire vagyok gyakorlott a varrás témában :D

    VálaszTörlés
  4. hmmm ez most nagyon gáz lesz , de én egy gombot sem tudok tisztességesen felvarrni, de sebaj édes drága anyukám jártas az ilyesmiben :DD

    VálaszTörlés
  5. Akkor meg is van a megoldás :)

    VálaszTörlés